Je bent nu hier: > >

Mijn gevoel is weg

Gepubliceerd door admin op juni 6, 2013

Vaak hoor ik mensen tijdens de intake zeggen: “mijn gevoel is weg” en ze vragen zich af:”Kan mijn gevoel terugkomen?” Ze gaan er vaak al bijna van uit dat het feit dat hun gevoel weg is moet leiden tot het beëindigen van de relatie.

Bij de start van een relatie speelt gevoel tegenwoordig een belangrijke rol. Zo’n honderd jaar geleden was dat meestal anders: toen trouwde je met iemand die een goede partner leek qua stabiliteit voor de relatie en het op te bouwen gezin. Factoren als betrouwbaarheid, inkomen, status, vergelijkbare klasse etc waren belangrijker dan verliefdheid of liefde. Romantiek vond vooral buiten het huwelijk plaats.

Tegenwoordig is juist die romantiek het belangrijkst. Zeker bij het begin van de relatie: je gaat met iemand een relatie aan omdat je van hem/haar houdt. Het is echter niet zo dat de relatie geen kans meer heeft, als dat gevoel weg is.

Als je langer samen bent is het logisch dat de verliefdheid verdwijnt. Je leert naast alle leuke kanten ook elkaars schaduwkanten kennen. En dat gebeurt bij iedere fase weer opnieuw: als je kinderen krijgt, als je verhuist, als je ouder wordt, als er ingrijpende gebeurtenissen plaats vinden. Steeds opnieuw kun je elkaar kwijt raken en kost het moeite om elkaar weer te vinden.

Het is een normaal menselijke reactie om jezelf te beschermen als je gekwetst wordt. Het is ook menselijk dat je je richt op aanval en verdediging als je met elkaar in gevecht bent. En als je niet precies weet waar je aan toe bent, ben je alert.

Al dit soort gevoelens en mechanismen hebben een negatieve impact op je liefde voor je partner. Ze maken je namelijk dicht, je staat niet meer open voor je partner. De boosheid of alertheid wordt voorgrond en komt vóór de positieve gevoelens te staan.

Gevoelens van boosheid of alertheid zijn de automatische reactie van je lichaam op situaties waarin je grens is overschreden of het gevaar daarvoor voelbaar wordt.

Ze verdwijnen weer als jijzelf het sein op veilig stelt, als jij je hersenen het signaal geeft dat de boosheid of alertheid wat af kan nemen. Natuurlijk kun je dat niet zomaar. Er moet substantieel iets veranderen in de manier waarop jij en je partner met elkaar omgaan. Je bent niet voor niets dichtgegaan. Maar voordat er iets kán veranderen moet je dat ook willen.

De cruciale vraag is dan ook: ben je in principe bereid om een doorstart met je relatie te maken?

Ik hoor in relatietherapie vaak dat mensen verwachten dat de partner iets moet  doen, waardoor de dichtheid over kan gaan en het gevoel ‘vanzelf” terugkomt. Ongetwijfeld speelt de partner hier een belangrijke rol, maar jijzelf geeft het signaal. En dus moet jij bij jezelf stilstaan of je dat signaal wel wíl geven. Of je wel echt wil dat je gevoel van liefde terugkomt, of je je muur wel af wíl breken. M.a.w. of je wel echt kíest om aan herstel van je relatie te werken.

Soms willen mensen dat eigenlijk niet, maar durven ze dat niet toe te geven aan zichzelf. Ze hebben zich bijvoorbeeld al zo ingesteld op een leven alleen of met een ander, dat ze diepweg de oude relatie geen kans wíllen geven. Ze zijn zo gekwetst, dat ze daar aan vast willen houden en er niet over heen willen stappen. Ze geloven diepweg niet in de veranderbaarheid van de ander én van zichzelf. Er kunnen tal van (legitieme!) redenen en factoren zijn om niet verder te willen met een relatie.

Want als je niet echt wil, ga je ook niet open en komt je gevoel van liefde en aantrekking niet terug.

De eerste vraag is dus niet: kan mijn gevoel terug komen? Maar: wil ik wel echt dat deze relatie gaat werken? Wil ik echt investeren? Wil ik echt dat het gaat lukken? En ja, dan is het zeker mogelijk dat het gevoel weer terugkomt.

marly-senden.pngMarly Senden - Psycholoog NIP

Ik vind het mooi mensen te zien die groeien, zich beter gaan voelen en dichter bij elkaar komen. Graag werk ik oplossingsgericht, waarbij ook veel aandacht besteed wordt aan het vasthouden van nieuwe inzichten en                   (communicatie)vaardigheden.

Tags: relatietherapie relatieproblemen liefde verliefdheid hervinden

Google+ FacebookTwitter
Photography by Karim | © Design, CMS Rupz | Beheerder.