Liefde kan groot geluk brengen, maar ook veel verdriet. Wanneer het niet goed gaat in je relatie heeft dat grote invloed op je levensgeluk. Je kunt uit elkaar groeien en het gevoel krijgen op een eilandje te leven. Het ‘samen-gevoel’ is er niet meer, terwijl het er ooit wel was. Dat willen jullie terugvinden.

In iedere relatie komen spanningen, ergernissen en ruzies voor; dit is normaal en hoeft niet te duiden op een ongezonde of falende relatie. Wanneer jullie echter tegen problemen aanlopen waarbij het niet meer lukt deze samen op te lossen, biedt relatietherapie bij een psycholoog nieuwe mogelijkheden. Relatietherapie is een veilige manier om zaken uit te spreken die ingewikkeld zijn of gevoelig liggen.

Bij relatieproblematiek speelt de onderliggende persoonlijkheid ofwel het karakter van beide partners een grote rol. De kennis van persoonlijkheidsleer onderscheidt de psycholoog-relatietherapeut van de relatietherapeut.

Het traject begint met een individueel intakegesprek met beide partners. Daarna volgt de eerste gezamenlijke sessie waarin ik de dynamiek, kracht en problemen in jullie relatie in kaart breng. Tijdens de relatietherapie gaan we op zoek naar mogelijke oplossingen voor jullie relationele problemen. Hieruit kunnen onder andere nieuwe omgangspatronen en een betere communicatie voortkomen, waardoor de neerwaartse spiraal doorbroken wordt en de relatie weer voor beide partners bevredigend wordt. Relatietherapie geeft inzicht in elkaars gedrag en verwachtingen. En het belangrijkste: jullie gaan op zoek naar dat goede gevoel dat er eerder was.

Bij relatietherapie werken wij met name volgens de methoden van Emotionally Focused Therapy (EFT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Oplossingsgerichte Therapie. Dit zijn wetenschappelijk onderbouwde (bewezen effectieve) methoden  voor  relatie- en gezinsproblemen. Hiermee hebben wij veel ervaring opgedaan en goede resultaten kunnen bereiken. Voor relatietherapie kunt u terecht bij mij of bij een van de collega’s in mijn praktijk.

De Relatie-Tevredenheids-Test

In deze test gaat het om jouw behoeften in een relatie. Voel je je gesteund, veilig en vrij? Kunnen jullie conflicten oplossen? Wellicht zijn er vragen die echte ‘eye-openers’ zijn, stof tot nadenken. Hoe tevreden ben je met je relatie op dit moment? Als je geen relatie hebt, dan kun je aan je vorige relatie denken. Het invullen kost ongeveer tien minuten. Na afloop krijg je vanzelf de uitslag. Klik hier om te starten.

De ideale uitgangspositie om met relatietherapie te starten is een situatie waarin beide partners een duidelijke motivatie hebben om samen verder te gaan. Dat je duidelijk kunt benoemen waarom je alleen met de ander verder wilt. En dan gaat het vooral om persoonlijkheid. Natuurlijk komt het ook voor dat stellen bij de start aangeven dat ze zich afvragen of ze ‘laat’ of ‘te laat’ zijn. En dat er bij één van beiden of allebei twijfels zijn om nog samen verder te gaan. Er wordt in de landelijke media  beweerd dat mensen steeds in een eerder stadium in relatietherapie gaan. Daar twijfel ík over. Ik begrijp dat je niet zomaar naar een relatietherapeut gaat. Mensen komen vaak met problemen die al jaren spelen. Of een proces van uit elkaar groeien, dat gebeurt niet in een paar maanden. De vraag ‘zijn we nog op tijd’ en relatietwijfels zijn dus heel begrijpelijk.

Mediation: Soms kunnen de sessies ook leiden tot het inzicht dat jullie niet samen verder willen. Het traject krijgt dan de vorm van mediation, waarbij het doel is op een goede en respectvolle manier uit elkaar te gaan. Als er kinderen zijn vormt de communicatie met hen een wezenlijk onderdeel. Er zullen afspraken gemaakt worden en er is aandacht voor verwerking van emoties als boosheid en verdriet. Voor hulp aan kinderen bij een scheiding zie Kinderpsycholoog.

Heb jij ook wel eens het gevoel ‘Alles komt op mij neer’, luister dan hier naar mijn interview op L1.

Lees ook artikelen over relaties en relatieproblemen.

Aanbevolen literatuur:

  • Omgaan met relatieproblemen, J.P. van de Ven, psycholoog
  • Geweldloze communicatie, Marshall B. Rosenberg, klinisch psycholoog
  • Houd me vast, dr. Sue Johnson, klinisch psycholoog
  • Hou je nog wel van me?, A. Heffels, psychotherapeut
  • Van alles twee – Martine Delfos, psycholoog. Over (echt)scheiding en jonge kinderen
  • Hoe overleef je een liefdesaffaire, A. van Steenwegen, psychotherapeut
  • Bij twijfel zeker doen, M. Senden, psycholoog

Couple counseling

Couple counseling, sometimes referred to as Marriage Guidance, addresses the problems arising from adult intimate relationships. As a couple, we bring our individual experience of childhood and our parents’ relationship to our own intimate partnerships. Pressures of work, children, money, family and health can also take their toll.

Issues that are often worked through in couples counseling include communication, affairs, separation, divorce, conflict, sex, anxiety or lack of self esteem.

In couple counseling first you both have an individual session of one hour, after that we can start with sessions together.

To make an appointment you can call us 0031629448836 or send an email to info@marlysenden.nl