Corona en angst bij kinderen

Een meisje van negen jaar komt de praktijk binnen. Ze draagt een tasje bij zich. ‘Ik heb mijn eigen stiften meegenomen, want dan krijgen jij en andere kinderen geen Corona’. In het tasje zie ik haar etui en wat knuffeltjes zitten.  Die knuffeltjes zijn voor bange momenten.

 

De wereld is veranderd en dat maakt ons onzeker. Kinderen zijn flink geraakt in hun onbevangenheid en vrijheid. Alles wat zo normaal voor ons was, bekijken we nu door een andere bril. Eerst willen we zelf begrijpen wat er gebeurt en dan is het belangrijk dat je ook je kinderen duidelijk kunt maken wat er gebeurt. Hoe kun je dat doen zonder angst te creêeren?

 

  1. Op een krachtige manier omgaan met je eigen angst en onzekerheid zorgt ervoor dat je kinderen zich veiliger voelen. Doordat je kinderen leren om hier op een gezonde manier mee om te gaan, kan je gezin veerkrachtiger worden en kun je deze veerkracht inzetten in andere situaties die zorgen oproepen. Vaak hebben ouders meer last van Corona-angst dan kinderen en onbedoeld dragen ze de angst over naar de kinderen. Net door die onzekerheid is de kans groot dat je catastrofaal gaat denken en als de kinderen dit overnemen is er een kans dat ze in de toekomst ook op deze manier met hun angst omgaan. Tolereer je onzekerheid. Het gaat er niet om dat je de angst moet laten weggaan, maar dat je met je angst kunt omgaan. Angst is een emotie die ons ook beschermt in gevaarlijke situaties en heeft wel degelijk een functie.

 

  1. Blijf bezig met de dingen van vandaag en probeer kalm te blijven. Over de toekomst heb je geen controle. Geniet met elkaar van de momenten van de dag.

 

  1. Maak nieuwe routines. Het opzetten van een routine die lichaamsbeweging, regelmatige maaltijden en gezonde slaap omvat, is ook cruciaal voor het reguleren van onze gemoedstoestand en onze zorgen. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat onze oude routines niet langer mogelijk zijn vanwege Corona-maatregelen, maar als je manieren zoekt om flexibel te zijn en een nieuwe routine te starten, kun je je minder angstig en productiever voelen. Herinner jezelf eraan dat het leven doorgaat, en breng jezelf terug naar de basis door bijvoorbeeld een dagindeling te maken en doelen te stellen.

 

  1. Wees er alert op dat kinderen op een andere manier hun angst laten zien dan volwassenen. Jongere kinderen kunnen hun gevoelens niet altijd uitdrukken in woorden. Angst kan er bij kinderen uitzien als telkens weer dezelfde vragen stellen, zoals ‘komt het goed met oma, komt alles goed, zijn mijn vriendjes oké?’. De kinderen zoeken voortdurend geruststelling. Ook kunnen kinderen veel aanhankelijker zijn en willen ze niet van jou gescheiden worden. Andere symptomen kunnen fysiek zijn, zoals hoofdpijn en buikpijn. Verder zie ik ook met regelmaat humeurigheid of moeite met slaap bij angstige kinderen. Voor jongere kinderen kun je een gevoelenskaartje maken. Teken er samen met je kind een aantal emoties op en laat je kind benoemen wanneer het deze emoties voelt. Als er dan op een later tijdstip momenten zijn waar je wilt begrijpen wat je kind voelt kun je dit kaartje erbij halen en laten aanwijzen wat het voelt. En nog belangrijker: wat heeft je kind op dat moment even nodig? Even praten, een knuffel of samen spelen kan helpen om de angst te doen afnemen.

 

Terug naar overzicht