Harmonieus uit elkaar, interview met Marly Senden

tekst CLAUDIA WITTEVEEN – Veronica Magazine

Herschreven door Marly Senden

DE ZOMERVAKANTIE als koppel zonder kleerscheuren doorgekomen? Gefeliciteerd. Veel Nederlanders lukte dat níét. Na de zomer is er altijd een ware golf aan scheidingen in ons land (in andere landen ook, hoor), net als na de kerstdagen trouwens. Dit jaar zal die golf, zo verwacht de vFAS (vereniging van familierecht- en erfrechtadvocaten), nog groter zijn door de coronacrisis. Maar wat de exacte reden ook is, er wordt weer flink gescheiden dit najaar. De hamvraag: hoe doe je dat in harmonie?

Je zit ineens heel dicht op elkaar en vraagt je dan af: is dit het nog? Een bewustwordingsproces terwijl je de rest van het jaar maar doorgaat met alles wat moet.

Daarbij scheiden we steeds vaker, juist ook op latere leeftijd en dus vaak na een langer huwelijk. Ons waardenpatroon verandert: doordat we het gemiddeld genomen goed hebben in Nederland stel je waarden steeds naar boven bij. Waarden als veiligheid en zekerheid worden overtroffen door liefde en geluk.

En als er geen liefde en geluk meer ervaren worden in een relatie, dan besluit een deel van die mensen om uit elkaar te gaan om dat geluk vervolgens wel weer te kunnen vinden. Maar om gelukkiger te worden, moet eerst het lastige deel afgewikkeld worden. Veel scheidingen zijn lastig, maar hoe langer je bij elkaar bent, hoe lastiger het wordt. Je bent nog sterk gehecht aan en verbonden met elkaar. Zeker als er kinderen zijn. Dan blijft er een verbondenheid. Het is pijnlijk dat de ander niet meer met jou verder wil, of jij met de ander. Veel mensen hebben toch het gevoel dat de oorzaak van de scheiding meer aan de ander ligt dan aan henzelf. Je eigen aandeel zien heeft veel tijd nodig. Dat uit zich dan in onenigheden over een ouderschapsplan en materiële zaken.

Geen haast

Scheiden kan uiteindelijk zeker meer geluk in je leven brengen. Hoe kom je dan het beste door die toch moeilijke fase van scheiden? Het is belangrijk dat ieder eerst zijn eigen woonplek heeft en dat het uit elkaar gaan gecommuniceerd wordt met eventueel thuiswonende kinderen zonder een schuldige van de scheiding aan te wijzen. Leg aan kinderen concreet uit wat het voor hen gaat betekenen, als ze daar de leeftijd voor hebben althans. Daarna ga je de praktische zaken het best regelen bij een advocaat-mediator. Voor het emotionele deel kun je bij een psycholoog of systeemtherapeut terecht. Ga niet haasten, want in de beginfase zijn de emoties het sterkst. En probeer echt respectvol te zijn naar de ander, voor wie je zelf ooit gekozen hebt. Niemand heeft je gedwongen een relatie met de ander aan te gaan. Bij de verdeling van geld en spullen moet je bereid zijn af en toe water bij de wijn te doen, ook al ben je het er niet mee eens. Handel niet alleen uit eigenbelang. Denk na over de consequenties als je niet bereid bent te schuiven in een standpunt. Ga geen lange lijsten maken met theelepels en vazen, doe het elkaar niet aan.

De angel moet er eerst uit. De eerste stap is om de boosheid en het verdriet te verminderen.Dat doe je bijvoorbeeld door te praten met een psycholoog. Als je nu alleen maar boos kunt zijn en verwijten gaat maken, kom je nergens.

Open kaart spelen

Beter is het om even afstand van elkaar te nemen. Het is heel belangrijk om, als je echt zeker weet dat je gaat scheiden, snel gescheiden te gaan wonen. Dan kunnen jullie allebei in alle rust de eerste boosheid en het verdriet verwerken. Tijd en rust zijn zó belangrijk. Daarna ga je op zoek naar een advocaat die je scheiding kan regelen. Wees open tegen elkaar en ga geen listen bedenken om er beter uit te komen.

In de periode van mijn eigen scheiding hebben wij echt de tijd genomen om onze verwachtingen aan te passen. Dat is goed verlopen. Ga niet op elk willekeurig moment in de week mails (door)sturen, maar denk goed na over de inhoud en communiceer bijvoorbeeld één keer per week over de scheiding. Het kan écht, een harmonieuze scheiding en daarna een vriendschappelijke band. De ander zal immers nooit een willekeurig iemand voor jou worden…

 

Nog enkele adviezen:

1 Zoek als je gaat scheiden actief steun bij vrienden en familie, dat helpt bij het verwerken en je kunt je verhaal uitspreken. 

2 Realiseer je dat een relatie, ook in het geval er een derde in het spel is, nooit stukloopt door de schuld van één partij. Er zat iets niet goed in de relatie, er is echt iets aan vooraf­ gegaan waar beiden een aandeel in hebben.

3 Bespreek je scheiding pas met de kinderen als de consequenties voor hen duidelijk zijn en leg hierbij nooit de schuld bij de kinderen of één van jullie. De boodschap is dat jullie samen niet meer gelukkig zijn.

drs. Marly Senden, psycholoog en relatietherapeut in Maastricht

 

Psycholoog Marly Senden

drs. Marly Senden, psycholoog en relatietherapeutSCHEIDEN: ZO MOET HET NÍÉT!

De celebrity-vechtscheiding is een ding, zowel in Holly- als in Hillywood. De schandaligste voorbeelden nog eens op een rij gezet.

EMILE & MONICA 

Een zeer publieke scheiding die ook voor de rechtbank werd uitgevochten. Emile Ratelband beschuldigde haar van ‘het afpakken van
zijn kinderen’, zij hem van mishandeling. En het bleef nog lang ongezellig. Tjakka?

ESTELLE & RUUD 

Gedoe over torenhoge alimentatie, een beslaglegging op zijn Porsche, verhalen dat Estelle Gullit vreemdging met Badr Hari… De break­ up van dit stel werd zwaar bevochten en heel Nederland keek mee.

SYLVIE & RAFAEL

Een enorme showbizz­ rel was het: in 2013 liet het ultieme glamour­ koppel weten na tien jaar te gaan scheiden. Daarna bleek Rafael van der Vaart samen te zijn met haar ex­BFF Sabia. Maandenlang lazen we erover, als het geen jaren waren.

AMANDA & MARTIJN

De Krabbé’s haalden in 2015 na tien jaar huwelijk het nieuws met wederzijdse ontrouw. Martijns minnares Tessa beschuldigde hem daarop van verkrachting, maar justitie zag van vervolging af wegens gebrek aan bewijs.

LANGE FRANS & DANIËLLE


Zijn drank­ en drugs­ verslaving betekende het eind van hun huwelijk en dat deed veel stof opwaaien. De scheiding op zich verliep soepeltjes: de twee bleven vrienden. Inmiddels zijn ze zelfs weer helemaal samen. Eind goed, al goed?

ADAM & PATRICIA

Bijna twintig jaar waren ze getrouwd, La Paay en Curry. In 2009 gingen ze met veel bombarie uit elkaar: Adam was gevallen voor Micky Hoogendijk, met wie hij vervolgens trouwde. Maar in 2014 was ook díé koek op.

BELINDA & ROB

Na twintig jaar huwelijk bleek Rob de Nijs een affaire te hebben met zijn assistent en huidige vrouw Henriëtte. Er werd heel wat modder gegooid, vooral in het huis van Belinda, zo leek het. Rob lekte naar verluidt foto’s van haar vieze huis naar de roddelpers, zij klaagde hem aan en won, al bleek hij later onschuldig.

CHARLIE & DENISE

Drugs, drank, prostituees, gokken, porno en geweld: Charlie Sheen bleek niet bepaald een droomman voor Denise Richards, die tijdens hun scheiding ook nog zwanger was. Ze vroeg een straatverbod aan.

TOM & KATIE

Geruchten over een auditie om zijn vriendin
te mogen worden, ‘stille bevallingen’ en een liefde­ loos huwelijk: de split­up van Tom Cruise en Katie Holmes behoort tot de meest dramatische ooit. Zij vluchtte met dochter Suri, maar had wel een geheimhoudingscontract getekend.

JOHNNY & AMBER

Na vier jaar samen, waarvan één als echtgenoten, was de koek op voor Johnny Depp en Amber Heard. Toen kwamen
er allerlei nare vermeende mishandelingen boven tafel. En betichtte hij haar van vreemd­ gaan met Billy Bob Thornton. Amber kreeg uiteindelijk zeven miljoen mee – en schonk dat bedrag aan goede doelen.

BRAD, JENNIFER & ANGELINA

Brad Pitt was vijf jaar getrouwd
met America’s sweetheart Jennifer Aniston toen hij in 2005 viel voor tegenspeelster Angelina Jolie. Ze trouwden uiteindelijk negen jaar later, om twee jaar later weer te scheiden. De roddelpers heeft het er nóg over.

MARIA & ARNOLD 

Schwarzenegger verwekte een kind bij de huishoud­ster en Maria Shriver vroeg na 25 jaar huwelijk (en vier kinderen) een scheiding aan. Dat was in 2011, maar gescheiden zijn ze nog stééds niet. Naar verluidt omdat er geen huwelijkse voorwaarden zijn en Ahnold weigert de helft van zijn 400 miljoen af te geven.

 

fotografie ANP, BRUNOPRESS, GETTY IMAGES, ISTOCK

www.marlysenden.nl

 

Terug naar overzicht