December feestmaand met je kind

De decembermaand is een maand vol plezier voor kinderen. Niet alleen komt Sinterklaas, maar in veel gezinnen wordt er ook uitgebreid kerstmis gevierd. Dit is natuurlijk leuk en spannend, maar wat als de spanning te veel wordt? Als je kind weer gaat plassen in bed of als het niet meer kan slapen? Dan is het belangrijk dat je je kind de rust geeft die het dan nodig heeft. Zo kan de maand december op een manier gevierd worden die voor het hele gezin positief is.

Bereid je kind voor op de drukke maand en wat het kan verwachten.

  • Maak een print van de maand december via internet en noteer daar samen met je kind de activiteiten op. Doe dat met plaatjes voor de overzichtelijkheid. Het is een goed idee om de kalenderdagen te verdelen in ochtend, middag en avond. Dit helpt enorm om overzicht te krijgen.
  • Als ouder kun je ook te veel opgezogen worden door de voorbereidingen en waak er dus voor dat je je kind dagelijks onverdeelde aandacht geeft. Soms is een 15 minuten volledige aandacht bij een spelletje of een gesprek al voldoende voor het kind om te weten dat papa en mama er voor hem of haar zijn.
  • Laat de kinderen ook een kerstkaart maken voor iemand of voor het huis. Zo zijn ze op hun eigen manier bezig met de voorbereidingen.
  • Probeer de kerstversiering en de kerstboom samen met de kinderen op te zetten. Voor kinderen kan het te veel verandering zijn als ze in de ochtend wakker worden en het vertrouwde huis is in één keer veranderd. Je kunt ook elke dag een nieuwe decoratie toevoegen en je kinderen eraan laten wennen.
  • Als je kind extra gevoelig is voor prikkels zoals o.a. bij autisme, is het goed om in ieder geval één ruimte in je huis vrij te houden van kerstversiering. Zo kan een kind zich daar terugtrekken als het hem of haar te veel wordt.
  • Als je kind te veel spanning ervaart tijdens de feestdagen, informeer ook je gasten wat je kind nodig heeft.
  • Als je ergens anders op bezoek gaat, zorg dat je kind een rugzakje met zijn of haar eigen speelgoed of kleurpotloden heeft. Zo kan het zich even terugtrekken.
  • Als er bezoek is, laat je je kind meehelpen met jassen aannemen, hapjes ronddelen en andere fysieke activiteiten; dat helpt om de spanning te ontladen.
  • Als het uitpakken van de cadeautjes te veel is voor je kind, kun je het ook verdelen over een aantal dagen.
  • Het belangrijkste: je kerstfeest hoeft niet tot in de puntjes perfect te zijn. Uiteindelijk gaat het om deze speciale wintermaand op een leuke, blije en gezellige manier te vieren met elkáár als gezin en familie.

 Auteur: drs. Diana Rongen

Psychologiepraktijk Marly Senden, Maastricht

Voor meer info of het maken van een afspraak kun je bellen of een mail sturen.

Terug naar overzicht