Naar de psycholoog nog taboe?

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze tegen de eerste afspraak bij een psycholoog opzien. “Ik was vandaag bij de tandarts, huisarts of fysiotherapeut’ wordt makkelijker verteld op een feestje, dan ‘ik was vandaag bij de psycholoog’.

Even een paar cijfers. 63% van de Nederlanders heeft een psycholoog bezocht, ruim 38 procent is nu nog in therapie, voornamelijk vanwege werkdruk, de druk van het sociale leven of de combinatie van beiden. Onder jongeren blijkt 75% te overwegen naar een psycholoog te gaan vanwege stressgerelateerde klachten. Het gaat vaak over problemen die bij onze huidige manier van leven horen. Ongeveer 1,7% van de Nederlandse bevolking heeft een ernstige psychische aandoening.

Als je er zelf niet uitkomt, roep je de hulp in van een adviseur. Dat kan bijvoorbeeld op financieel, medisch of psychologisch gebied. Moet je je ervoor schamen gelukkiger te willen zijn en je beter te willen voelen? En ook zonder klachten kun je de wens hebben een betere versie van jezelf te worden en alles uit het leven te willen te halen.

Ben je geïnspireerd geraakt? Voor meer info of een afspraak kun je bellen of een mail sturen.

drs. Marly Senden, Psycholoog NIP, Maastricht

Bronnen: CBS, Metro, NIP, Trimbos

Terug naar overzicht