Wanneer angst belemmerend wordt voor je kind

Als ouder wil je het beste voor je kind en het is dus begrijpelijk dat je, wanneer je kind angstig is, daar meteen iets aan wilt doen. Ook kinderen willen er iets aan doen en zullen angst willen vermijden. Toch is angst een nuttige emotie, want angst heeft een alarmfunctie en je zult gevaarlijke situaties uit de weg gaan. Een beetje angst kan je kind ook helpen om motivatie en concentratie te vergroten en daardoor ook de kans om een goede prestatie neer te kunnen zetten. Als angst echter van dien aard is dat het de sociale en emotionele ontwikkeling gaat belemmeren, dan is het belangrijk om als ouder alert te zijn.

Zo kan het zijn dat de eisen die bijvoorbeeld op school gesteld worden voor extreme angst zorgen, bijvoorbeeld gespannen zijn voor een test is normaal, overgeven van angst niet. Begrijpt het kind niet waarom het angstig is? Kan het kind niet stoppen met huilen van angst? Blijft de angst voor een langere periode aanwezig? Leidt de angst tot het vermijden van een situatie, bijvoorbeeld niet naar school gaan? Past de angst niet bij de ontwikkelingsfase van een kind? Zorgt de angst o.a. voor een laag zelfbeeld, slechte slaap of andere dingen waardoor het slecht gaat functioneren?

Herken je dit bij je kind en zoek je een manier om ermee om te gaan? Er zijn diverse adviezen die ik je kan meegeven en die direct toepasbaar zijn.

 

  1. Begin met het bespreken van de angst samen met je kind en laat het kind zelf oplossingen bedenken. Denk samen na over wat je eventueel als beloning zou kunnen hebben voor het overwinnen van stukjes angst
  2. Bedenk tussenstappen
  3. Zet niet door bij paniek
  4. Let op de dingen die je kind wél doet
  5. Wees trots
  6. Spreek je vertrouwen uit
  7. Wees een goed voorbeeld voor je kind in het omgaan met je eigen angst
  8. Overleg (ouders met elkaar) en kies één lijn
  9. Accepteer (tijdelijk) dat er dingen zijn die te moeilijk zijn voor je kind
  10. Houd vol wat goed gaat

 

Wil je meer weten over angsten? Agnes Scholing & Maaike Nauta hebben meer geschreven over het onderwerp angst.

 

Drs. Diana Rongen

Terug naar overzicht